Fındığın Sağlığa Yararları ve Fındık Üretimi

Fındık sağlıklı yiyeceklerden sadece biridir. Beslenme uzmanları her gün bir avuç fındık yemelisiniz demektedir.  Fındık vitamin ve mineraller yönünden çok zengindir.  Gelin bunlara kısaca göz atalım.

  • Fındık %60-%70 oranında doymamış yağ asitlerinden oluşmuştur ve bu yağ vücuda tamamen yararlıdır.
  • Fındık yağı vücut ısısının korunmasına ve yağda eriyen vitaminlerin taşınma görevini yerine getirir.
  • Fındık yağının faydalarından en önemlilerinden biride linoleik asittir. Bu asit vücut tarafından üretilmez dışarıdan alınması gerekir. Bu asit kanda kolesterolün yükselmesini önlediği için kalp ve damar hastalıklarından korunmamızı sağlar.
  • Fındık insan vücuduna faydalı  karbonhidrat, protein,yağ ve B2 ve B6 vitaminlerini içermektedir. B2 ve B6 vitaminleri çocukların gelişiminde önemlidir.  Aynı zamanda ruhsal sağlık için ve kan yapımı için de gereklidir.
  • Fındık E vitamin açısından çok zengindir. E vitamini kalp ve diğer kasların sağlığı ve üretim sisteminin çalışması için gereklidir. Kansızlığa iyi gelir. Çünkü alyuvarların parçalanmasını önler ve kansızlığa karşı korur. Kanserden korunmamızı sağlar . Kanser tedavi görüyorsanız onları etkisiz hale getirerek vücudu korur.
  • Fındık kemik ve dişlere iyi gelir.
  • Cinsiyet hormonlarının gelişmesinde ve kan yapımında görevli demir için gerekli olan çinko fındıkta mevcuttur.
  • Potasyum, magnezyum ve kalsiyum yönünden de zengindir. Bu mineraller kas ve kemik sağlığımız için önemlidir.

Görüldüğü gibi sağlıklı yaşam için fındık çok önemlidir. Enerji çok tüketen genç, çocuk, sporcular için büyük bir enerji kaynağıdır. Her insanında en azından günde bir avuç fındık yemesini beslenme uzmanları da sürekli dile getirmektedir.

Peki sağlığımıza bu kadar faydalı bir yiyecek evimize hangi şartlarda gelmektedir. Şimdi buna bakalım;

Fındık Karadeniz bölgesinde Ordu, Giresun, Adapazarı ve Kocaeli’ de İstanbul’da Şile ve Ağva bölgelerinde üretilen bir gıdadır. Ortalama yükseklikleri 2.00-3.00 m olan fındık ağaçları esnek dallarıyla toplanmasını kolaylaştırmaktadır. Fındık çok emek sarfedilen bir kuruyemiştir.

Fındık toplama aşamasına gelene kadar bir çok işlem yapılmaktadır. Öncelikle fındık ağacında eski yıpranmış dallar varsa onlar kesilir. Ve bunlar taşınır. Fındığınızın verimli olmasını istiyorsanız iki yılda bir çapa yaptırmalısınız. Mutlaka böcek ve haşerelere karşı yılda bir kez böcek ilaçlama firması ile iletişime geçilmeli, ilaçlama yapmalı ve beslenmesi için gübre vermelisiniz. Dibindeki çipilleri temizlemelisiniz.  Fındık toplanmasına yani Ağustos ayı gelmeden büyüyen otlar biçilmeli. Ağustos ayının yaklaşık 2.haftasında fındıklar toplanır. Bağlara getirilir ve yaklaşık 4 gün hava güzelse kurutulur.  Sonra patoz makinalarında kabuklarından ayrılıp, fındık çıkartılır ve yaklaşık 5-6 gün  arada çevirilerek iyice kurutulur. Artık fındık yemeğe hazırdır.

Yemek sofralarınızda, tatlılarınızda, aldığınız çikolatalarda fındık çok kullanılır. Ne yazık ki fındık üreticisi emeğinin karşılığını yıllardır alamamaktadır. Çok zahmetli bir iş olması ve bunun karşılığını alamamak çok üzücü. Bu kadar faydalı bir yiyecek yıllar sonra  ülkemizde bu nedenden dolayı maalesef üretilemeyecek hale gelecektir.

Türkiye’miz bir cennet. Ülkemizde yetişen ürünlere sahip çıkmalıyız ve değer vermeliyiz.