Müzeyyen Senar 1919 yılında Bursa’da dünyaya gözlerini açtı. Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti’nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Hayranlık uyandıran bir sese sahip olan bu yetenekli bu küçük kızın ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem’i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstadları da ona dersler verdiler, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine ellerinden geldiğince destek olup ona el uzattılar.
Kemal Niyazi Bey ve Hayriye Hanım’ın da yardımı ile İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başlayan Senar, perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar’ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul’un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu’nun sahibi İbrahim Dervişzade de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar’ı da almıştı artık. Senar, sonraki yıllarda İstanbul’un başka ünlü gazinolarında da boy gösterdi.
Müzeyyen Senar’ın inanılmaz sesi ve yeteneği, Cumhuriyet’in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Atatürk’ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu ne büyük şeref öyle değil mi?
Müzeyyan Senar, 1938 yılında Ankara Radyosu’nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye’nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk müziğine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu’nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
Çok Özel yıllar olduğuna eminim plakların çok pahalı ve değerli bunun için de alternatif kiralık olarak satıldığı devirlerdi Annemin kiraladığı Senar plaklarının gramofonda dönüşü hala gözlerimin parlamasına yeter başarılı sanatçının albümleri ise şöyle ;
ALBÜMLERİ
Odeon Yılları 2
İkinci Dubleden Sonra
Son Aşkımı Canlandıran
Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar
Odeon Yılları
Ne Yaptım
Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim
Bir Bahar Akşamı
En Son Okuduklarım
Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel
Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine
Nostalji Müzeyyen Senar’la Faslı Muhabbet
Çilingir Sofrası
Günay Sanat Geceleri
Çilingir Sofrası
Yine Bir Sızı Var İçimde – Efsane Sesler Arşiv Serisi
Ayrıldı Gönül Efsane Sesler Arşiv Serisi
Bilmem ki Sefa
Gelse O Şuh Meclise 2
Söyleyin Güneşe – Efsane Sesler Arşiv Serisi
Güller Arasında – Efsane Sesler Arşiv Serisi
Şarap Gibi
Çilingir Sofrası 1978
Gelse O Şuh Meclise
Son Veda
Gül Yüzlülerin Şevkine Gel
Meşk
Müzeyyen Senar
Meşk Şarkı Sözü ( En sevilen Şarkılarından)
Aç kapını, bak ben geldim
Aşk suyundan içtim geldim
Sarhoşum ben meşkin ile
Al kalbimi mesken eyle
Al bahçene, dertleşelim
Kan gölünden gül derelim
Bedbahtım ben derdim ile
Sür merhemin derman eyle
Yollar bize yarenliktir
Ömürlüktür bu sevdamız
Özümüz bir, sözümüz bir
Dünya bizim dergahımız
Atatürkün Sevdiği Şarkılar;
Yanık Ömer
Kırmızı Gülün Âli Var
Sobalarında Guru da Meşe Yanıyor Efem
Çökertmeden Çıktımda Halilim
Mehrali Bey Ağıtı
Ata Barı
Mızıka Çalındı Düğünmü Sandın
Köroğlu Solağı
Yanık Ömer
Dağlar Dağlar Alişimin Kaşları Kare
Sarı Zeybek
Havada Bulut Yok
Kışlalar Doldu Bugün
Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa
Ölümü ile derinden sevenlerini derinden yaralayan Cumhuriyetin Divası diye adlandırılan ünlü sanatçının ölüm nedeni Zatürredir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altında tutulan Müzeyyen Senar, 8/02/2015 Yılında sabah saat 07.30’da sularında hayata gözlerini yummuştur vefat etmişti.