Şaşıracaksınız belki, ama uyurlar.
Mikroplardan ve bitkilerden farklı olarak böceklerin sinir sistemi vardır ve elbete ki 24 saatlik devirleri. Bazı böcekler gece aktif olurlar. Örneğin kurtlar yaprak yemek için güneşin batmasını beklerler. Aksi takdirde onlardan büyük böcekler, kuşlar ve diğer tüm avcılar onu yiyebilir. Gececilerin tersine bazı böcekler günsüz aktiftirler. Gündüzcüler genelde çiçek polenleri ile beslenirler.
Böceklerin uyuduğu ilk olarak 2000 yılında California Sinir bilim Enstitüsü ve Pennsylvania Üniversitesi’nden birbirinden ayrı iki grup bilim insanı tarafından meyve sinekleri üzerinde gözlemlendi ve raporlandı.
İki ekip de böceklerin sergilediği en mühim özelliklerinin uyku devirleri olduğunu gördü. Örneğin, uyku esnasında olan bir sineğin ilgisini çekmek gerçekten çok zordu. Aklınızda bunu canlandırmak için horlayan birini uyandırmanın zorluğunu düşünebilirsiniz. Ayrıca ekip onları uyumaları gereken zamanda uykusuz bıraktıklarında, sineklerin daha sonra ek dinlenmeye ihtiyaç duyduklarını gözlemledi.
Sonraki araştırmalar ise kafeinin sineklerin uyku düzenini bozduğunu gösterdi (ne çok ortak yönümüz var). Ayrıca uyku düzeni, sineğin yaşına ve cinsel hayatına bağlı olarak da değişiyordu. Araştırmacılar ayrıca daha birçok böcek türünde de uyku çalışmaları yürüttüler. Bu canlılar arasında bal arıları ve hamam böcekleri de var!
Peki uyuyor olmaları bizi niye ilgilendiriyor? Bir sineğin veya bir bal arısının uyuyor olması bizlere uyku ile bağdaştırabileceğimiz moleküller yolları bulmada yardımcı olabilir. Ayrıca tarım için zararlı olan böceklerin uyku düzenlerini bilmek, çiftçilerin işlerini kolaylaştırabilir. Ayrıca böceklerin günlük devirleri öğrenildiğinde, pestisit için en uygun vakti ve daha aktif olarak ne şekilde kullanılacağını da öğrenebiliriz.
Bazı zararlı böceklerden evleri, hastaneleri, okulları ve restaurantları korumak gerekir. Bu sebeple de ümraniye böcek ilaçlama firmaları ile irtibata geçilmelidir.